Ερευνητικό, Εκπαιδευτικό & Πειραματικό Κέντρο ELPEN

23. Βιοηθική: Αντιμετώπιση κοινωνικών και ηθικών ζητημάτων στην Ιατρική και την Επιστήμη

Οι ιατροί και οι επιστήμονες εργάζονται συνεχώς στο σταυροδρόμι των ηθικών διλημμάτων, με στόχο να επιτύχουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ της προόδου της επιστήμης της τεχνολογίας και της ευθύνης τους έναντι της κοινωνίας. Το NIEHS διαθέτει ένα ειδικό πρόγραμμα, το Πρόγραμμα Βιοηθικής, το οποίο παρέχει ετήσια κατάρτιση στη διεξαγωγή έρευνας και χορηγία σεμιναρίων. Βοηθά επίσης στην εστίαση ομάδων σε ηθικά ζητήματα της έρευνας για την περιβαλλοντική υγεία. Τα ηθικά ζητήματα αυξάνονται συνεχώς με τις νεότερες εξελίξεις στις βιοεπιστήμες, τη βιοτεχνολογία, την ιατρική και την αυξανόμενη συσχέτιση τους με τους τομείς της πολιτικής, του δικαίου και της φιλοσοφίας. Αυτό ανησυχεί σοβαρά τους ερευνητές, καθώς ακόμη και μια μικρή παραβίαση των ηθικών αρχών μπορεί να έχει επιζήμιες συνέπειες. Αυτό το διαδικτυακό σεμινάριο στοχεύει να βοηθήσει τους ερευνητές να διευρύνουν το πεδίο της ηθικής αξιολόγησής τους και ταυτόχρονα να αναλύσουν την ηθική των ενεργειών τους που μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα, να ωφελήσουν ή να βλάψουν την κοινωνία.

Μέσω αυτής της συνεδρίας, οι ερευνητές θα κατανοήσουν:

  • Την βιοηθική και τις βιοηθικές αρχές
  • Τους οργανισμούς που συμμετέχουν στη χάραξη πολιτικής και στην τήρηση των βιοηθικών αρχών
  • Σημαντικά ηθικά ζητήματα στην έρευνα των βιοεπιστημών
  • Σημαντικά ηθικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης
  • Χρήσιμοι πόροι για την εύρεση πληροφοριών βιοηθικής

Σε ποιους απευθύνεται;

  • Σε φοιτητές ιατρικής
  • Σε μεταδιδακτορικούς ερευνητές
  • Σε καθιερωμένους ερευνητές
  • Σε καθηγητές ερευνών

Σχετικά με τον ομιλητή

Nathan Nobis, Ph.D.

Ένας καθιερωμένος καθηγητής φιλοσοφίας με πολλές δημοσιεύσεις, όπως αναγνωρισμένα βιβλία, κριτικές βιβλίων, ερευνητικά άρθρα κ.λπ. στο όνομά του, ο Δρ Nobis έχει περισσότερα από 10 χρόνια εμπλουτισμένης εμπειρίας στον τομέα της φιλοσοφίας.

Ο Δρ Nobis ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο του Rochester και συνέχισε να επιδιώκει το φιλοσοφικό του ενδιαφέρον για Εφαρμοσμένη ή Πρακτική Ηθική, Ηθική Θεωρία και Κριτική Σκέψη.

Σήμερα εργάζεται στο Morehouse College της Ατλάντα ως Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας. Επιπλέον, ο Δρ Nobis υπηρετεί ως Επίκουρος Καθηγητής Κοινοτικής Υγείας & Προληπτικής Ιατρικής στο Morehouse School of Medicine.

Επίσης, ο Δρ Nobis είναι ο αρχισυντάκτης της φιλοσοφίας 1000-Word Philosophy: An Introductory Anthology, ένας ιστότοπος που φιλοξενεί πρωτότυπα δοκίμια για ένα ευρύ φάσμα φιλοσοφικών θεμάτων, και συντάκτης αρκετών περιοδικών με κριτές συμπεριλαμβανομένου του Between the Species: A Journal of Ethics & Animals.

Είναι επίσης συνδεδεμένος με τη Φιλοσοφική Εταιρεία της Georgia, την Αμερικανική Φιλοσοφική Ένωση, την Αμερικανική Ένωση Φιλοσοφικών Εκπαιδευτικών και πολλούς άλλους αξιόλογους οργανισμούς.


SHARE