Ερευνητικό, Εκπαιδευτικό & Πειραματικό Κέντρο ELPEN

13. Πώς να γίνετε ομότιμος κριτής σε ακαδημαϊκά περιοδικά: Συνεισφέροντας στην Ερευνητική Κοινότητα

Η αξιολόγηση από ομότιμους είναι μια από τις πιο κρίσιμες διαδικασίες στην επιστημονική δημοσίευση η οποία επιτρέπει τη λεπτομερή αξιολόγηση μιας ερευνητικής μελέτης από ειδικούς του ιδίου τομέα. Η ιδιότητα του ομότιμου κριτή δεν σηματοδοτεί μόνο την εμπειρογνωμοσύνη του στον τομέα ενδιαφέροντός του, αλλά επιπλέον βοηθά στην απόκτηση αναγνώρισης από την ερευνητική κοινότητα. Determining whether a submitted work can be published based on its validity and credibility is as important as having publications in the peer-reviewed journals for a flourishing academic career. Για μία επιτυχημένη ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, η λήψη της απόφασης εάν ένα υποβληθέν κείμενο μπορεί να δημοσιευτεί βασιζόμενο στην εγκυρότητα και την αξιοπιστία του είναι εξίσου σημαντική με το να δημοσιεύεις σε περιοδικά μετά από κρίση. Αυτό το διαδικτυακό σεμινάριο έχει ως στόχο να καθοδηγήσει τους ερευνητές να γίνουν μέρος αυτής της αυστηρής αλλά ζωτικής σημασίας διαδικασίας παρέχοντας συμβουλές για τη διεξαγωγή της διαδικασίας αναθεώρησης.

Μετά την ολοκλήρωσή του συγκεκριμένου διαδικτυακού σεμιναρίου θα έχετε εμπλουτίσει τις γνώσεις σας σχετικά με τα ακόλουθα:

  • Επισκόπηση της διαδικασίας αξιολόγησης από ομοτίμους
  • Διάφορα μοντέλα κριτικής από ομοτίμους που υιοθετήθηκαν από περιοδικά
  • Πώς επιλέγουν τα περιοδικά τους κριτές
  • Γιατί το να γίνει ένας ερευνητής κριτής είναι σημαντικό για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας του
  • Συμβουλές για την αξιολόγηση κάθε ενότητας του ερευνητικού εγγράφου
  • Πώς να συντάξετε μια έκθεση αξιολόγησης
  • Ηθικές πρακτικές που πρέπει να ακολουθούνται από τους ομότιμους κριτές

Σε ποιους απευθύνεται:

  • Ερευνητές
  • Ειδικούς στο αντικείμενο

Σχετικά με τον ομιλητή

Καθ. Michael Prieler, Ph.D.

Διακεκριμένος ερευνητής, δημοσιευμένος συγγραφέας και  δημόσιος ομιλητής. Ο καθηγητής Prieler είναι διορισμένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Hallym - μια κορυφαία σχολή μέσων και επικοινωνίας στη Νότια Κορέα. Στο παρελθόν, είχε συνεργαστεί για σύντομο χρονικό διάστημα και με το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις (ΗΠΑ) καθώς και το Πανεπιστήμιο Temple (Ιαπωνία).

Με πάνω από 15 χρόνια ερευνητικής εμπειρίας επικεντρωμένης κυρίως σε μελέτες μέσων ενημέρωσης, διαφήμισης και επικοινωνίας υγείας, ο καθηγητής Prieler έχει πάνω από 40 ερευνητικές εργασίες με σχεδόν 400 παραπομπές, 8 χρηματοδοτήσεις και ένα βιβλίο προς τιμήν του. Τα ερευνητικά του έργα έχουν επίσης γίνει αποδεκτά και δημοσιευτεί στα περιοδικά του Social Science Citation Index (SSCI).

Ο καθηγητής Prieler είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου των δημοφιλών περιοδικών Sex Roles (Springer) και Moment Dergi (Moment Journal: Journal of Cultural Studies, Hacettepe University, Turkey). Επιπλέον, συνεργάζεται με δημοφιλείς εκδοτικούς οίκους όπως οι Elsevier, Springer, Wiley, Routledge, Sage, Public Library of Science κ.λπ. ως κριτής.

Ο καθηγητής Prieler έχει επίσης βραβευτεί με πολλά βραβεία όπως το Βραβείο Διακεκριμένου Καθηγητή Πανεπιστημίου Hallym (2018-2020), το Βραβείο Ερευνητικής Εργασίας δεύτερης θέσης, το συνέδριο AEJMC (2016) κ.λπ.


SHARE